luni, 7 aprilie 2008

Sinteza zilei - Revista presei locale (7 aprilie 2008)

ACTUALITATEA LOCALA

A inceput lupta pentru putere

Sambata, liberalii ieseni si-au lansat oficial candidatii la alegerile locale* Cristian Adomnitei si Traian Dobre formeaza echipa care va incerca sa castige competitia pentru fotoliul de primar al municipiului Iasi, respectiv de presedinte al Consiliului Judetean (CJ)* la randul sau, senatorul Dan Carlan il indeamna pe Lucian Flaiser, presedintele Consiliului Judetean, sa intre oficial in PD-L* Dumitru Oprea, candidatul PD-L la Primarie, va incepe de astazi numerotarea celor "sase sute de probleme ale Iasului"* conservatorii ii acuza pe liberali de presiuni politice. [Flacara Iasului]
(continuarea articolului)

Pericol de inundaţii în Moldova

Există riscul ca Prutul să iasă din matcă în anumite zone din Botoşani, Vaslui şi Iaşi, din cauza ploilor abundente şi a topirii zăpezilor în zonele de munte. [Ieseanul]
(continuarea articolului)

Garda Financiara a intrat cu barda in mafia evazionistilor

In primele trei luni ale anului, comisarii de la Garda Financiara Iasi au reusit sa dea lovitura dupa lovitura patronilor de firme care deruleaza operatiuni comerciale oculte si celor care actioneaza la limita legii. [Jurnalul de Est]
(continuarea articolului)

Lui Sabin Bălaşa i s-au pierdut paşii la Iaşi

Sabin Bălaşa şi-a început drumul prin veşnicie avînd la căpătîi albastrul, tinereţea şi iubirea pe care le-a căutat şi redat cu măiestrie în întreaga sa operă, dar mai ales pe cei aproape 300 de metri pătraţi pictaţi în anii ‘70, la Sala Paşilor Pierduţi. (Evenimentul)
(continuarea articolului)

Primaria face caziere pentru taximetristi

Cei cu cazierul neconform nu mai pot practica aceasta meserie. Aici nu se vor consemna insa si abaterile de la lege savirsite in trafic, ci doar cele in relatia cu clientii. Cind si unde putem face sesizari, daca avem nemultumiri? [Ziarul de Iasi]
(continuarea articolului)

Mort in firma miliardarului Ionescu

Dupa ce a fost chemat la Parchet pentru a da declaratii in legatura cu moartea unui angajat al sau in sediul firmei SC Instalatii Grup SRL din Valea Lupului, controversatul om de afaceri Sorin Ionescu a scapat basma curata. [Ziua de Iasi] (continuarea articolului)

POLITIC

Lansare cu fast a candidatilor PNL

PNL si-a lansat simbata la Sala Polivalenta candidatii pentru alegerile locale. Cei peste trei mii de participanti au aplaudat frenetic discursul premierului Calin Popescu Tariceanu, prezent la actiune, dar si pe Cristian Adomnitei, candidatul liberal la Primaria Iasi. Gazda evenimentului, deputatul Relu Fenechiu, a dat startul campaniei liberale promitindu-le celor din sala ca "va fi cea mai spectaculoasa dintre toate care s-au vazut pina acum". [Ziarul de Iasi] (continuarea articolului)

Judetul, spart in sapte

Liderii politici ieseni au avut recent o intilnire secreta, la care au negociat ore in sir. Mai ramine de impartit si municipiul. Aici va fi insa mai simplu, preferintele electorale fiind mai omogene. Reporterii nostri au realizat si o simulare, folosind datele ultimelor alegeri, cele europene, din noiembrie 2007. [Ziarul de Iasi] (continuarea articolului)

Stolojan: Tariceanu a primit „laude nemeritate“ de la Bush

Prim- vicepre- sedintele PD-L, Theodor Stolojan, a declarat ieri, cu ocazia lansarii candidatilor partidului din judetul Mehedinti, ca premierul Calin Popescu Tariceanu a primit „laude nemeritate“ din partea presedintelui american George Bush, referitoare la cota unica de impozitare. [Jurnalul de Est] (continuarea articolului)

ECONOMIC

„Bubele“ sistemului sanitar iesean, generate de lipsa investitiilor masive

Schimbarile aduse de Revolutie in aplicarea reformei in sistemul de sanatate, cit si contextul general de dezvoltare a judetului Iasi au generat numeroase consecinte, atit pozitive, cit si negative. Specialistii de la Habitat Proiect au propus o serie de masuri pentru remedierea deficientelor in acest sistem. [Jurnalul de Est] (continuarea articolului)

Mii de locuri de munca pentru necalificati

Angajatorii au renuntat la pretentiile de altadata si cauta personal necalificat, cu multa ambitie si disponibilitate la munca prelungita; Cele mai multe dintre locurile de munca disponibile pentru necalificati sunt, surprinzator, in domeniul imobiliar, in sistemul bancar sau in supermarketuri, unde pregatirea angajatilor ar trebui sa fie mult peste media generala. [Ziua de Iasi] (continuarea articolului)

SPORT

Văduviţi de glorie

Prima parte de la Buzău nu a adus resuscitarea mult aşteptată de finanţatorul Adrian Porumboiu. Emil Săndoi nu a reuşit în cele cîteva zile petrecute la echipă să schimbe ceva din registrul tactic. Acelaşi joc încîlcit la mijlocul terenul, cu finalizări modeste, gen "ţurca", au fost înregistrate şi în primele 45 de minute de joc cu "Steluţa" Ligii I. [Evenimentul] (continuarea articolului)

Maşina fotbalistului Ionuţ Bâlbă, implicată într-un accident

Şoferul şi cei trei pasageri nu au mai aşteptat venirea poliţiei. Au abandonat maşina şi s-au făcut nevăzuţi. [Ieseanul] (continuarea articolului)

NATIONAL

Aproximativ 5 la suta dintre profesorii activi din Romania sint pensionari

Aproximativ 5 la suta dintre profesorii care predau in prezent in Romania sint pensionari, iar numarul lor este in continua crestere in ultimii ani, in timp ce personalul din invatamint este tot mai putin numeros de la an la an, releva date ale Institulului National de Statistica . [Ziarul de Iasi](continuarea articolului)

Detinut roman in Polonia mort prin infometare

El intrase in greva foamei inca de la retinerea sa, in septembrie, in semn de protest. Ambasada Romaniei nu a fost instiintata decit ca i s-au asigurat translator si avocat din oficiu. Tragedia s-a petrecut in ianuarie si abia acum a fost initiata o ancheta. [Ziarul de Iasi] (continuarea articolului)

Sindicatele din învăţămînt cer menţinerea subiectelor la Bacalaureat

Federaţia Educaţiei Naţionale (FEN) şi Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi‑Învăţămînt Preuniversitar (FNAP‑IP) i‑au adresat, ieri, o scrisoare deschisă ministrului Educaţiei, Cristian Adomniţei, prin care îi solicită menţinerea aceluiaşi tip de subiecte la examenul de bacalaureat. [Evenimentul] (continuarea articolului)

EDITORIAL

Secretul milionarilor

Zilele trecute am avut o deplasare de afaceri în Seattle, Statele Unite, aşa cum probabil câţiva dintre voi intuiţi, la Microsoft. De altfel, această parte a Americii este locul de naştere şi sediul central a trei afaceri de mare succes mondial şi doar simpla enumerare a lor impresionează: Microsoft, Boeing si Starbuck’s. Soft, avioane şi... cafele. [Ieseanul](continuarea articolului)

Un summit si mai multe ineptii mediatice

Cert este ca s-a dovedit inca o data ca numarul vocilor cu experienta si autoritate in materie de politica externa prezente in media romaneasca e extrem de limitat. (continuarea articolului)

Profetii despre globalizare

Comisia Europeana statua, in Raportul pe anul 1997, ca "globalizarea poate fi definita ca procesul prin care pietele si productia unor tari diferite devin interdependente – o interdependenta din ce in ce mai accentuata, urmand dinamica inregistrata de comertul de bunuri si servicii, de fluxul de capital si tehnologie". [Ziua de Iasi] (continuarea articolului)

Niciun comentariu: