marți, 15 aprilie 2008

Shorcut la carat informatii

Dispozitive de stocare a informatiei: o metoda mult mai simpla de a-ti cara licenta pina la facultate, de a avea permanent un raft de carti la tine, de a tine pagini din jurnalul virtual mereu la indemina. desigur, acestea evolueaza de la an la an, incit uneri ni se poaate parea ca nu suntem in stare sa tinem pasul cu ele. Imi amintesc ca personal, la vederea primului memory-stick am ramas de-a dreptul socata. cel putin citeva zile. Totusi? Care a fost primul dispozitiv pe care puteai stoca informatia si cam pe unde am ajuns astazi?

CD-ROM-ul
Compact discul constituie un suport de memorie externa cu caracteristici superioare fata de discurile flexibile . CD-ROM-ul (Compact Disc Read Only Memory) reprezinta suportul de memorie ]n plina ascensiune datorita facilitatilor deosebite pe care le prezinta, atit in ceea ce priveste tehnologia avansata de fabricatie, cit si in modul de organizare si de accesare a informatiilor. Stocarea si accesarea datelor de pe CD-ROM-uri, se realizeaza prin mijloace optice cu o viteza mult mai rapida, care reduc numarul de componente mecanice si maresc fiabilitatea suportului. Si in aceasta privinta exista tendinta de raspandire a unitatilor CD-uri care sa permita atat citirea cat si scrierea informatiilor. Aceasta fiind inca foarte costisitoare, nu sunt accesibile tuturor utilizatorilor iar in al doilea rind numarul reinscrierilor pe un CD este limitat iar unele unitati nu permit decat o singura reinscriere.

DVD-ul
Desi capacitatea de stocare a unui CD-ROM este semnificativa, multe programe si jocuri incep sa aiba dimensiuni din ce in ce mai mari; au aparut deja enciclopedii sau programe pe 4-5 CD-ROM-uri. Problema aceasta este rezolvata prin aparitia DVD-ROM-ului, următorul pas dupa compact disc. DVD-ul va fi foarte important pentru utilizatorii computerelor pentru ca va fi folosit pentru cele mai mari si mai interesante jocuri, pachete de programe si filme. Tehnologia DVD va inlocui, probabil, casetele video care exista la ora actuala pe piata. Un disc DVD arata ca un CD obisnuit, dar punctele purtatoare de informatie binara (0 şi 1) sunt mult mai mici si mai apropiate unele de altele. Asa ca in loc de 650 MB de informatie care pot fi stocati pe un CD, un DVD poate stoca acum pina la 4,7 GB. Spre deosebire de CD, un DVD poate avea doua fete pe care sa se inregistreze informaţie, asa ca intorcindu-l se mai pot citi inca 4,7 GB de informatie. Iar pe viitor discul va avea mai multe straturi in interior astfel ca va putea stoca peste 15 GB – suficient pentru cel mai mare program imaginabil.

Unitati DVD-ROM
Pentru a rula un DVD , este nevoie de o unitate DVD-ROM – arata la fel ca unitatea de CD-ROM, dar are doua lasere: unul pentru citirea CD-urilor clasice, iar celalalt pentru discuri DVD. Dupa ce am instalat o unitate DVD-ROM in PC, ea va putea sa citeasca orice tip de CD – fie el vechi sau mai nou.

FILME PE DISCURI
Capacitatea uriasa a discului DVD este ideala pentru a stoca poze si sunete de inalta calitate – de fapt, Hollywood-ul a avut inca de la inceput un rol important in lansarea DVD-ului. Aceasta deoarece filmele incep sa fie lansate atat pe casete video, cat si pe DVD. Pentru a rula aceste Video-DVD-uri pe PC este nevoie de o placa decodoare Video-DVD, care functioneaza paralel cu placa video a PC-ului. Pe masura ce apar PC-uri tot mai puternice, nu o sa mai fie nevoie de o placa video suplimentara, deoarece intreaga activitate de derulare video va fi realizata in interiorul procesorului central ultrarapid al PC-ului.

MEMORIA FLASH
Complexitatea operatiilor efectuate de un calculator, ca si viteza sa de calcul, depind – in principal – de capacitatea, viteza si organizarea memoriei sale; de fapt istoric vorbind, evolutia calculatoarelor electronice, prin cele patru generaţii, a fost determinata in mare masura de cresterea capacitatii si vitezei memoriei lor. Memoria flash este o forma de memorie non-volatila pentru calculator care poate sa fie stearsa electric si reprogramata. Este o tehnologie care este in primul rind folosita pentru cardurile de memorie. Memoria flash este stearsa si programata in blocuri compuse din locaţii multiple (in memoria flash timpurie intreg cipul trebuia sa fie sters dintr-o data). Memoria flash a devenit tehnologia dominanta oriunde este nevoie de o cantitate semnificativa, de o categorie solida de depozitare non-volatila. Memoria flash este non-volatila, ceea ce inseamna ca nu are nevoie de energie pentru a mentine informatia stocata in cip. In plus memoria flash ofera un timp de acces pentru citirea datelor foarte rapid si o mai buna rezistenta la socurile cinetice decit hard disk-urile.

Smart Media
SmartMedia(numită initial SSFDC, prescurtare de la Solid State Floppy Disk Card – cartela de discheta semiconductoare) este cea mai simpla dintre dispozitivele de memorie flash. Cartelele SmartMedia conţin numai memorie flash, fara nici un circuit de control. Aceasta simplitate inseamna ca pentru asigurarea compatibilitatii intre diferitele generatii de cartele SmartMedia este necesara modernizarea dispozitivelor care folosesc memoria SmartMedia. Dezvoltarea acestui standard este coordonata de SSFDF.

Multi Media Card
MultiMediaCard (MMC) este cel mai nou si mai mic dispozitiv de stocare cu memorie flash conceput pentru aparatele foto digitale si o mare varietate de alte dispozitive, inclusiv telefoane inteligente, playere MP3 si camere video digitale. Memoria MMC a fost dezvoltata in comun de SanDisk si Infineon Technologies AG (anterior Siemens AG) in noiembrie 1997. Cartelele MMC folosesc o interfata seriala simpla, cu 7 pini, pentru conectarea dispozitivelor si contine o memorie flash cu tensiune scazuta. A fost propusa pentru dezvoltarea unei versiuni sigure, SecureMultiMediaCard , pentru stocarea in memorie flash a muzicii digitale protejata prin copyright. In 1998 a fost fondata MMC Association, pentru sustinerea standardului MMC si sprijinirea dezvoltarii unor noi produse.

Memory Stick
Compania Sony, care produce atit calculatoare notebook, cit si o mare varietate de aparate foto digitale si camere video, are o versiune proprie, brevetata, de memorie flash, numita Sony Memory Stick. Aceste dispozitive au un comutator unic de protectie la stergere, care impiedica stergerea accidentala a fotografiilor. Sony a acordat licenta tehnologiei Memory Stick si altor companii, cum ar fi Leaxer Media.

Ata Pc Card (PCMCIA)
Desi tipodimensiunea PC Card (PCMCIA) este acum folosita pentru orice, de la adaptoare pentru jocuri la modemuri si de la interfete SCSI la adaptoare de retea, initial a fost utilizata pentru memoriile de calculator, aşa cum arata si vechiul acronym, PCMCIA(Personal Computer Memory Card International Association). Spre deosebire de modulele RAM obisnuite, memoria Pc Card se comporta ca o unitate de disc, folosind standardul PCMCIA ATA (at Attachament). Cartelele PC Card pot avea trei grosimi, dar toate au lungimea de 3,3 inci si latimea de 2,13 inci.

Bibliografie:
- Negroponte Nicholas, Era digitală Editura All, Bucureşti, 1999;

- Surcel Traian, Sofronie Gheorghe, Informatica Generală;

– Scott Mueller – Editia IV – vol. II, Pc depanare si modernizare; www.wikipedia.org;

- Orientativ; http://www.mihaelamacovei.blogspot.com.

Niciun comentariu: