duminică, 20 aprilie 2008

Cinspe' mii cu scandal

Daca tot am devenit obsedata de mersul cu tramvaiul in ultima vreme, n-am putut sa nu remarc un fapt. Acela ca bun simtul lipseste cu desavirsire in ceea ce-i priveste pe anumiti calatori din anumite tramvaie. Am sa ma leg tot de cinci, nu de alta dar imi place cifra asta cind vine vorba de transportul in comun de care mai bine te lipsesti. In trei calatorii consecutive am putut observa cum mai multi indivizi ce dedeau semne clare ale lipsei creierului isi faceau cu loc u forta pe scaunele respectivului tramvai. Daca te nimeresti sa ai si niste popcorn prin ghiozdan, spectacolul poate fi considerat pe deplin savurat. Intr-o prima calatorie am putut observa cum vreo sase tipi, nu spun din ce cartier (ne-am da seama imediat de culoarea pielii lor daca am face-o), agresau lipsiti de delicatete o batrina. Ceialati calatorii ce faceau? Nimic. Nici in momentul in care la coborire, indivizii si-au bagat ceva in toata natia noastra de romani, aia de neamul meu nu au schitat vreun gest.

Calatoria cu numarul doi, dupa cum spuneam, consecutiva. Vreo trei baieti imbracati numai de fite se scuipau intre ei, neparind a fi deranjati in vreun fel de catre cei care stateau in picioare. Cu mult tact, daca erau atinsi de saliva celor trei, calatorii se stergeau indiferenti ori mai cereau sa fie scuipati inc-o data. Intimplarea era pesemne in strinsa legatura cu aceeasi culoare a pielii scandalagiilor, culoare despre care vorbeam mai sus. Si in sfirsit, calatoria cu numarul trei, ultima de altfel, ca de atunci am luat numai unspe'le. Cu ocazia ca Nichita ne-a incintat cu artificii si noi am baut ca porcii, noi, vreo 10 negrii mititei urcam desigur intr-un cinci. Ne legam de calatori, ii insultam, incepem sa tragem de scaune, sa rupem chestiile ce ne inconjoara. Curios, de data asta cineva s-a revoltat. Vatmanul. Numai ca, pe linga el, s-a mai revoltat cineva. Marea majoritatea a calatorilor care au sarit in capul bietului vatman. De ce? Pentru ca a avut tupeul sa faca o mica greva pina derbedeii ar fi coborit din tramvaiul in care urcasera si fara sa-si cumpere bilete. Foarte frumos din partea lor, mai ales ca pina la evaporare au avut parte de niste glume foarte nepoliticoase pe seama lor. Evident, din partea alora pe care ii scapasera de pedeapsa cu ceva timp in urma.

Pe de o parte cred ca meritam ce ni se intimpla. Imi pare nespus de bine ca s-a ajuns in stadiul in care ne e teama sa ne aparam de agresiunile unor pierde-vara. Si culmea nesimtirii, tot noi suntem aia care se pling ca nu se iau masuri. Ce masuri cucoana cind tu te plingi ca-ti incepe telenovela si-ar fi bine ca vatmanul sa porneasca odata tramvaiul. Cica nu esti de la Militie, de aia indivzii care miine-or sa te scuipe intre ochi nu-s treaba ta. Jose Armando sa te protejeze!

Niciun comentariu: