duminică, 6 aprilie 2008

P.C-ul de toate zilele

Personal Computers, adica P.C - urile cu care suntem toti obisnuiti. Desi acum nu mai reprezinta un moft ci o necessitate, putini dintre noi ne gindim la felul cum au aparut. De fapt, de ce n-am bate capul cu asemenea detalii de vreme ce ele exista pur si simplu si le putem folosi? Chiar si asa, este interesant sa privim in urma si sa vedem inceputurile acestor “accesorii” de nepretuit, cum au ajuns sa fie in prezent.

Cum a fost in prima faza?

Daca este sa vorbim despre inceputurile calculatoarelor, inainte de toate trebuie sa facem referiere la numele matematicianului englez Charles Babbage. In anul 1830, el a propus o Masina Analitica care a reusit (in mod fascinant) sa anticipeze structura calcultoarelor din ziua de azi. In acel moment, ideile sale devansau cu peste 100 de ani posibilitatile tehnologice ale seculului in care traia. Se mai cunosc si alte incercari in acest sens, incercari care nu au fost duse insa la capat (in secolul al XVIII-lea, Pascal si Leibnitz).
Un alt moment de o importanata majora este anul 1973, an in care Howard Aiken de la Universitatea Harvard a propus Calculatorul cu Secventa de Comanda Automata. Acesta era bazat pe o combinatie intre ideile lui Babbage ( dupa cum spuneam, a fost primul care a imaginat o masina de calculate programabila, asemanatoare computerelor de astazi; este privit ca un ‘parinte” al informaticii) si calculatoarele electromecanice ce erau produse de firma IBM. Constructia acestuia a durat cinci ani, respectiv din 1939 pina in 1944. A fost denumit “Mark I” si a fost primul calculator electromecanic, deoarece era alcatuit din relee si comutatoare.

Trecerea la digital.

In timp, tuburile electronice au inlocuit releele. Acest fapt a constituit un important pas inainte in dezvoltarea calculatoarelor. Modelul ENIAC (Electronic Numerical Integrator And Computer) a fost astfel primul calculator digital. Avea in componenta peste 1.800 de tuburi electronice si putea sa execute 5.000 de adunari intr-o secunda. Avea o memorie de 20 de numere reprezentate in zecinal iar programarea lui se facea prin pozitionarea a aproximativ 6.000 de comutatoare, cu mai multe pozitii.
Atit arhitectura calculatoarelor Mark I cit si cele ale modelelor ENIAC era formata din mai multe elemente de calcul. Ele lucrau in paralel la o problema comuna si erau dirijate de o unitate singulara de comanda. Aceasta solutie a fost aleasa datorita vitezei reduse a fiecarei unitati de calcul, în parte. La versiunea urmatoare s-a renuntat la aceasta structura paralela de calcul, deoarece s-a considerat ca viteza unei unitati de calcul, realizata cu circuite electronice este suficienta . Dupa anii 80’, pentru marirea performantelor unui sistem de calcul solutia pelucrarii paralele a fost inlocuita; astfel în 1996 Firma INTEL a realizat un supercalculator ce folosea peste 7000 de procesoare PENTIUM utilizind tehnica „de calcul masiv” (utilizat pentru simularea testelor nucleare, in cercetari genetice, spatiale, meteorologice).
UNIVAC (UNIversal Automatic Computer) a fost primul calculator comercializat. El era realizat pe structura calculatorului EDVAC (1951). In perioada imediat urmatoare, dezvoltarea calculatoarelor a cunoscut o adevarata explozie, astfel ca la mai putin de zece ani interevenea cite o schimbare ce se considera ca marca aparitia unei noi generatii de calculatoare.

Generatii de calculatoare.

Generatia I (1946-1956) caracterizata prin :
- Hardware: relee, tuburi electronice ; Software: programe cablate, cod masina, limbaj de asamblare ; Capacitate de memorie : 2 Kocteti ; Viteza de operare : 10.000 de operatii/sec.; Calculatoare : ENIAC, UNIVAC, IBM ;

Generatia a II–a (1957-1963) marcata de aparitia tranzistorului:
- Hardware: tranzistoare, memorii cu ferite, cablaj imprimat ; software : limbaj de nivel inalt ( Algol, Fortan); memorie : 32 Kocteti ; Viteza : 200.000 de instructiuni/sec; Calculatoare : IBM 7040, NCR501 ;

Generatia a III–a (1964- 1981) caracterizata prin :
- Hardware : circuite integrate ( la început pe scara redusa, apoi pe scara medie si larga ; scara de integrare se refera la numarul de componente electronice pe unitatea de suprafata ), cablaje imprimate multistrat , discuri magnetice, apararitia primelor microprocesoare ; software : limbaje de nivel foarte inalt, programare orientata pe obiecte B.Pascal, programare structurata LISP, primele programe pentru grafica si baze de date; Memorie : 1÷2 Mocteti ; Viteza : 5.000.000 de operatii/sec ; Calculatoare : IBM 370 , FELIX; Comunicatii : Primele comunicatii prin satelit, transmisia de date prin fibra optica.

Generatia a IV-a (1982-1989) caracterizata prin :
- Hardware: circuite integrate pe scara foarte mare ( VLSI ) , sisteme distribuite de calcul, apar microprocesoarele de 16/32 biti, primele elemente optice (discurile optice ) ; Software : Pachete de programe de larga utilizare, sisteme expert , sisteme de operare, se perfectioneaza limbajele de programare orientate pe obiect, baze de date relationale ; Memorie : 8÷10 Mocteti ; Viteza : 30 de milioane de instructiuni/sec ; Caculatoare : INDEPENDENT, CORAL, IBM (apar mai multe versiuni);

Generatia a V-a ( 1991- prezent ) în curs de dezvolatare:
- Hardware : circuite integrate pe scara ultralarga ULSI ( proiectare circuite integrate 3D ), arhitecturi paralele, alte solutii arhitecturale noi ( retele neurale etc), proiectele galiu-arsen; Software : limbaje concurente,programare functionala, prelucrare simbolica , baze de cunostiinte, sisteme expert evoluate,programe de realitate virtuala, acum apar si sistemele de operare windows. Aceasta perioada este marcata de aparitia internetului si extinderea rapida a acestei retele mondiale. • Memorie : de la zeci,sute de Mocteti pâna la Gocteti ; Viteza : 1G de instructiuni /sec – 3 G de instructiuni/sec; Comunicatiile: au atins un nivel nemaiintilnit. Calculatoare : o gama foarte larga de calculatoare .

Bibliografie:
- Evolutia calculatoarelor; (http://www.info-portal.ro/cautare/evolutia-calculatoarelor/1/);
-Charles Babbage - Wikipedia; (http://ro.wikipedia.org/wiki/Charles_Babbage);
- Cum au evoluat calculatoarele persoanle ; (http://www.studentie.ro/Curs_Depanare_PC_EVOLUTIA_CALCULATOARELOR_PERSONALE_REPREZENTAREA_INTERNA_A_INFORMATIEI-nr448-d1-.html).

Niciun comentariu: