marți, 4 martie 2008

Buda magica si teiul din poveste

Noua romanilor ne place sa credem ca suntem in multe feluri, dar mai ales civilizati. Asta cind de fapt realitatea este alta. Si cind spun romani, ma refer de la cel de rind, pina la cel cu functia cea mai inalta din stat. Facind o analogie, luam exemplul ieseanului care dupa ce bea o bere, doua, trei incepe sa ude copacii din Parcul Copou si mai luam exemplul primarului care abia anul trecut si-a dat seama ca parcul are nevoie de o noua toaleta publica. Pina aici nimic foarte grav, insa ce ne facem cind o banala buda costa cit o vila sau un apartament nou-nout? Putem merge pina la limita intelgerii si sa ne gindim ca pina la urma nu conteaza costurile ci primeaza necesitatea constructiei ce se promite a fi terminata in aceasta vara.

Imi permit sa intrevin din nou. Constructia nu va fi nicidecum ridicata, ea va fi ingropata. Buda subterana va fi cu 30% mai scumpa decit una in care nu-ti poti permite excentricitatea de-a te usura sub-pamintean. Va avea intinderea unui apartament cu patru camere iar luxul va fi atributul principal. In timp ce ne vom astepta pritenii sa iasa de la toaleta (acum ne permitem sa mergem cite 10 odata fara sa ne inghesuim in holul de asteptare), putem juca lejer un tenis de picior si chiar sa ne tavalim pe gresie fara teama de a ne minca microbii, deoarece ni s-a promis o curatenie mai ceva ca in bucatarie. Nebun sa fii sa te plingi de asa conditii, sa se ridice cinci astfel de toalete, insa daca fiecare dintre ele costa doar 100.000 de euro- acesta este bugetul alocat pentru constructie - ma tem ca Primaria o sa fie nevoita sa se inchirieze pentru a acoperi cheltuielile. Pentru ce faianta antiderapanta, usi din aluminiu, inj'de corpuri de iluminat, fundatie din beton armat, intindere de 80 metri patrati s.a.m.d cind teiul lui Eminescu nu are un gard de protectie mai de Doamne ajuta si orice derbedeu vrea sa plece cu o creanga din el acasa, pleaca? Pentru ce atita lux cind te impiedici de aleile ciobite, cind bancile arata cum arata, sa nu mai vorbim de gardul ce imprejumuieste parcul? W.C-ul este o necesitate, repet, este o necesitate. Cine a fost in ultima vreme in Parcul Copou stie cu siguranta ca aleea ce trece prin dreptul actualei bude este de necirculat din cauza mirosului. Dar cel mai rau este de cei care stau in Tatarasi ori zona industriala si nu pot da o fuga pina acasa pentru a-si face nevoile. Le ramine sa se foloseasca de ce au, adica de copaci. Ma-ntreb, care a fost intimplarea ce l-a facut pe Nichita sa realizeze urgenta construire a unui nou W.C public? A prins garda vreun turist constantean care de fapt nu admira teiul lui Eminescu ci... il pisa?

Problema e complicata. Sa te mai plingi de costurile de poveste ale toaletei, sau te consolezi ca magariile de genul acesta sunt la ordinea zilei in orice primarie? Nu mai bine te rogi sa o termine cit mai repede? Nu de alta dar vine vara, se deschid terasele si desi infrunzesc boschetii, perdeaua de verdeata n-o sa poata ascunde toate desfasurarilor pisatorilor iubitori de plimbari.

Niciun comentariu: