luni, 17 martie 2008

Transmisiile in era digitala/ Influenta Internetului

Este bine cunoscut faptul ca in timp, omul a devenit absolut dependent de tehnologie. El este creatorul si stilpul ei iar acum a devenit o parte integranta a acesteia. Istoria mass-media a fost si ste in continuare marcata de importnate mutatii tehnologice care au reusit sa modifice modul de producere, difuzare si consumare a informatiei. Odata cu realizarea noilor retele sau aparitoa noilor suporturi (sateliti, magistralele electronice sau discurie optice), traim astazi ce este calificata drept o revolutie digitala. Se precunozeaza ca aceasta va produce schimbari foarte importante, schimbari care se vor reflecta mai ales in stilul de viata al lucuitorilor planetei. Ele isi vor pune amprenta asupra modului de a ne distra, de a munci dar mai ales de a comunica.

Ce putem intelege prin conceptul de „era digitala”? Acesta se refera la perioada actuala care caracterizeaza omenirea. Se stie ca aceasta se afla in strinsa legatura cu Internetul. Acesta aproape ca a devenit principalul mijloc de transmitere a informatiilor intr-un interval de timp foarte scurt si la costuri dintre cele mai mici comparative cu televiziunea, radioul sau ziarele, media traditionale mai pe scurt. Odata cu trecerea de la transmisiile anlogice la cele digitale transmiterea informatiilor a inceput sa se faca intr-un mod cu totul diferit si mult mai accesibil totodata.

Putem spune ca era digitala a aparut odata cu transformarea societatii si a stilului de viata al oamenilor. In timp, mijloacele tehnologice de transmitere ale informatiilor au evoluat tot mai mult si le-a dat oamenilor posibilitatea de a se informa mai rapid si mai simplu. Un exemplu concret este indepartarea acestora de suportul tiparit al ziarelor si predilectia pentru folosirea Internetului pentru varianta online a acestora. Transmisiile mediate se pot realize cu ajutorul P.C-urilor (computerelor personale) deci crearea primului P.C poate fi considerat primul pas pe care omul la facut inspre noua era digitala.

Bill Gates de exmplu sustine ca revolutia digitala se afla abia la inceputurile sale. El crede ca hardware-ul si software-ul vor influenta decisiv progresele din urmatorii 10 ani, progrese care le vor depasi vizibil pe cele din ultimii 30 de ani. Se crede ca progresele din ultimele decenii au constituit de fapt inceputul unei schimbari mult mai profunde. Se afirma ca in in curand, tehnologia informatica si software-ul vor fi disponibile peste tot: in birou si acasa, in masina, in magazine, restaurante si spatii publice. "In curind, veti putea deschide orice documente sau fisiere media pe care le-ati creat sau salvat utilizind orice dispozitiv aveti la indemina, fie el PC, telefon mobil, televizor, consola portabila de jocuri sau player muzical", spune Gates.

Estimarile facute de catre specialisti arata ca pe viitor Internetul va fi disponibil peste tot, datele putind fi accesate pe toate tipurile de aparate. In afara de asta se prezice o invazie a dispozitivelor video High Definition pe toate tipurile de suprafete, inclusiv pe mese sau pereti, precum si aparitia de lumi virtuale din ce in ce mai sofisticate.
"Primul deceniu digital a fost un succes enorm. Insa nu a fost decat inceputul, nimic nu ne impiedica sa mergem mai rapid inainte", este de parere Bill Gates. In zilele nosatre, peste un miliard de calculatoare functioneaza actualmente pe intreaga suprafata a planetei si circa 40% din populatia lumii detine un telefon mobil. Se preconizeaza ca in viitorul apropiat aplicatiile vor fi instalate online, nevoie sa informare a oamenilor putind fi satisfacuta tot mai usor. In timp ce tastatura si mouse-ul au marcat primul deceniu digital, al doilea deceniu va fi marcat de "interfetele naturale", cum ar fi ecranele tactile si controlul prin gesturi.


Bibliografie:
-http://www.underclick.ro - Internetul oamenilor de afaceri;
-Asa Briggs, Peter Burke- Mass-media. O istorie sociala, Ed. Polirom, 2005;

-Wikipedia.org- Digital Age;
-www.shvoong.ro

Niciun comentariu: