marți, 11 martie 2008

Editorial in bete

La prima editie a Concursului International "Fiecare cu ce are" Romania trebuia sa se prezinte cu" ceva", la fel ca celelalte tari ale lumii care participau. In urma unei campanii de tele-voting, s-a ajuns la concluzia ca tara nostra va intra in competitie fiind reprezentata de lipsa de bun simt, caracteristica natiei noastre de ciumati ai Europei.

Ma tem ca va parea incredibil cind va voi spune ca Rumania a cistigat. Si de ce? Si cum? Si cind? Pai e foarte simplu. Juriul a crezut de cuviinta ca in privinta lipsei de bun simt ii batem detasat pe toti. In care tara credeti ca desi exist cosuri de gunoi peste tot, lumea arunca mizeria pe linga? Sau in ce tara ati mai intilnit autobuze pline in care putoii fitzosi calatoresc asezati comod pe scaune in timp ce batrinii in cirje stau in picioare? In ce Franta ati vazut manelisti care terorizeaza intreg cartierul cu versurile lor de doi lei si atitudinea lor de gainari? In ce Anglie distractia inseamna sa bei pina cazi ca porcul sub masa dupa care te apuci de infipt cutite in lumea din jurul tau, doar asa, pentru ca te plictisesti sau pentru ca nu ai creierul mai mare decit o aluna. Desigur lista bulinelor negre poate continua sir de vreo trei zile si de ce sa nu recunoastem, competitia a fost una foarte dificila. Insa, a existat o manifestare a lipsei bunului simt la romani care i-a convins pe membrii juriului ca noi meritam prima pozitie in topul "Fiecare cu ce are". Si la ce pot sa ma refer decit la imposibilitatea unora sau altora de a folosi o toaleta asa cum se cuvine. Vorbesc de toaletele publice, de cele dintr-un restaurant, un hotel sau de oriunde altundeva, toalete in care dupa ce sunt folosite de un roman, doi nu-ti mai doresti sa intri. Nici una dintre tarile participante nu a inteles aceasta lipsa de bun simt atit fata de sine cit si fata de semnii nostri, asa ca s-au declarat invinse. Ca de obicei, romanul se bucura ca-i pe primul loc, chiar de-o fi vorba de un top al prostiei. Ne-am luat premiul si ne-am intors acasa. Nu se stie in ce consta rasplata, insa nici nu prea conteaza acest amanunt de vreme ce le-am batut pe toate, vorba aia, tari cu puteri nebanuite.

Intoarsa in tara, echipa romanilor vrea sa se pregateasca pentru un alt Concurs International, si anume "Fiecare cu ce n-are". El se va desfasura la Polul Nord si astfel va da romanilor sansa de a incepe cu dreptul. In prima faza se vor plinge ca "nu au" cu ce ajunge acolo. Nici mai departe nu e cazul sa ne facem probleme. Vor urma replicile gen "nu avem" chef, rabdare, interes iar daca insistam putem ajunge fara probleme la un cistigator "nu avem ce cauta aici".

Niciun comentariu: