miercuri, 5 martie 2008

Pagubit de cursa lunga

Zapda si vintul te-ndoaie ca pe-o tufa de alun pe peronul garii. In sfirsit a venit week-endul iar gindul ca acasa mama te asteapta cu masa plina de mofturi culinare te face parca sa uiti de nedreptile indurate ca student in saptamina ce-a trecut. Soseste trenul si urci grabit, cu tot cu bagaje, in primul vagon. Asta desigur pentru a-ti gasi un loc cit mai comod si musai cu vedere la cimpiile din dreapta. Si daca s-ar putea ca pe tot parcusrul drumului sa nu ai parte de picior, mina sau gura de om ar fi mai mult decit perfect.

Ce noroc pe capul, ti-ai gasit chiar un compartiment gol. Si-asa iti era somn, numai bine, tu vei motai pe o banchetaiar bagajele pe alta. Sa dormi cu picioarele sau cu capul inspre usa? Daca alegi prima varianta s-ar putea sa-ti fure papucii. Daca te hotarasti si o alegi pe a doua s-ar putea sa-ti taie capul, in incercarea de ati lua lantul de aur de la git pe care evident tu nu il ai insa unii indivizi si l-ar putea imagina ca este. Cine mai stie cu hotii astia din tren? Hi, hii, parca ai innebunit. Rizi de unul singur. Fabule dom'le, fabule. Ce hoti? Dintre toti care si-au cumparat bilete fix astazi ti se poate intimpla tocmai tie ceva rau? Iti aprinzi o tigara in speranta ca nu vei primi o amenda, iti maninci ultimul strudel cu mere si astepti sa te prinda somnul , indiferent de pozitie.

Crede si nu incerca

Cuplul fantastic de amabil ce ti-a invadat compartimentul acum trei statii arata a fi foarte ciudat. Un individ si-o individa suspect de vorbareti, par sa nu fi avut o mama care sa-i invete sa nu palavrageasca aiurea cu strainii. Te tot chestioneaza despre ce cari spre casa: "de ce ai bagajele asa mari?", "cam cite haine incap in geanta aia galbena... dar aia albastra?, "ce cari acolo, un televizor? e cam mare bagajul.". Le spui adevarul despre hainele, CD-urile, CD-playerul tau, DVD-urile si toate alea. Descrii fiecare obiect in parte, dupa culoare, marime, pozitionare, greutate si numarul de colturi. Doar n-ai vrea sa te faci de rusine si sa-i plictisesti cu povesti cum ca ii inapoiezi mamei blidele in care iti trimiisese ciorba magica cu ierburi aromate. Isi dau ghionturi, inseamna ca si-au facut o parere buna despre tine. Gindurile cu care urcasei in tren incep unul cite unul sa dispara. Si asa drumul e destul de lung, ce singurate si fumat de unul singur. Mai ai putin si-i multumesti lui Dumnezeu ca ti-a trimis doi insotitori. Chira si asa, ramii precaut. Nu cobori in gara in W-VEVE sa-ti cumperi ceva de baut chiar esti mort de sete. Daca strainii iti fura bagajele si pe aici le e drumul? Nu, nu, preferi sa te ofilesti la fel ca aceeasi tufa de alon ce mai inainte era batuta de ger.

Naivitatea, gresala omneasca

Ti-e foame si ti se pare ca opririle trenului sunt tot mai lungi si mai dese. Ca facut te-a prins si somnul de juma'de ochi. Dar nu adormi. Sau cel putin te chinui sa n-o faci. Daca din senin apare vreun nene cu cagula si sabie de ninjalau si-ti salta CD-urile originale cu Moby?! Partea feminina cuplului minune iti miroase oboseala si te imbie c-o ceasca de cafea. Laptele e optional. Ia uite, are un termos cu iepurasi. Ehe, iepurasi, inseamna ca nu-i om rau. Si daca si partea masculine te-ndeamna sa bei, inseamna ca le pasa intr-adevar de oboseala ta si vor sa te tina treaz. Doar tre'sa fii cu binoclul pe bagaje. Accepti cafeaua si-o sorbi sub privirile atente ale celor doi "noua ne pasa”.Te trezesti din cauza frigului. Nu-ti aminte sa fi lasat usa deschisa. In compartiment bate vantu'. Doua statii mai tirziu iti amintesti ca ai haine groase in bagaj. Observi ingrozit ca nu mai ai bagaje. Nu mai ai nici geaca. Cum dracu de ai adormit? Doar ai baut cafea. Cafea... ce gust ciudat avea!

Concluzii aparent inutile

Gigel imi urla-n telefon toata grozavia. Cu lux de amanunte. E in Brasov si n-are bani sa se intoarca. A dormit si a ratat destinatia Casa. Jurnalista din mine ma impinge si intreb: "Si autoritatile, alias controlorul, ce faceau in tot acest timp?". "Cum ce faceau? Numarau cistigurile obtinute din partidele de poker jucate cu blatistii! N-a vazut si nu stie nimeni nimic."

Morala 1: Oamenii ce au termosuri cu iepurasi sunt oameni rai si pe deasupra au cafea cu gust ciudat.

Morala 2: Decit sa-mi fure CD-urile cu Moby, mai bine stau in Iasi si indur viata de student.


Niciun comentariu: